wltp

wltp – mjer­en­je emisije u real­n­im reži­mima vožn­je

WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure) označava globalno usklađen ispitni postupak za vozila u većem rasponu uvjeta vožnje nego prethodno zastarjelo ispitivanje Novi europski vozni ciklus (NEDC).

Nakon uvođenja u septembru 2017. rigorozna ispitivanja WLTP-a provedena su u laboratorijskim uvjetima pod strogim nadzorom s ciljem mjerenja ekonomičnosti potrošnje goriva, novoa emisija CO2 i zagađivanja u novim putničkim automobilima. Potrošnja energije električnih i plug-in hibridnih vozila također se mjeri. Cilj novih ispitivanja pružanje je realnije slike korisnicima o potrošnji i emisiji vozila u svakodnevnim uvjetima vožnje.

Mazdini obnovljeni motori Skyactiv zadovoljavaju najnovije propise standarda emisije Euro 6d. Sva naša buduća tehnologija zadovoljit će sve zahtjevnija ograničenja emisije vozilima koja su zabavna za vožnju i imaju čiste i ekonomične pogonske sklopove.

wltp – prednosti za vozače

Imate puno tačniju informaciju o ekonomičnosti potrošnje goriva i emisijama novog automobila. Možete uporediti rezultate testiranja različitih vozila kako bi lakše donijeli odluku. Ovo testiranje će postati standardno svuda u svijetu pa će podaci o potrošnji i emisijama biti pouzdaniji.

faze uvođenja wltp-a

WLTP je stupio na snagu 1. septembra 2017. kao dio novih standarda Euro 6c i Euro 6d TEMP za nove modele, te se od 1. septembra 2018. primjenjuje na sva novoregistrirana vozila.
Od januara 2020. prilikom prodaje novih automobila prikazuju se samo podaci WLTP-a.

0844f738873c4b66a13517a6aa40a911

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Hoće li podaci o ekonomičnosti potrošnje goriva i emisijama CO2 tačno odražavati način vožnje?

Kao što je slučaj kod svakog laboratorijskog ispitivanja, tako će se i ovdje nazirati razlike između rezultata u laboratoriji i stvarnih uvjeta vožnje. Međutim, rezultati postupka WLTP bit će sličniji stvarnim uvjetima vožnje nego rezultati prikupljeni starim ispitivanjima.

Hoću li bolje razumjeti kako različite opcije na automobilu utiču na ekonomičnost potrošnje goriva?

Da. Pomoću postupka WLTP moći ćete vidjeti kako različiti točkovi i gume, alarmi, senzori za parkiranje, električna sjedišta i druge opcije utiču na potrošnju goriva. Staro ispitivanje NEDC koristilo je osnovni model za svaki automobil.

s mazdom nema kompromisa

Proučite na koji način tehnologija Skyactiv pruža odlične performanse i učinkovitost

ovdje smo da vam pomognemo

Kontaktirajte nas i dat ćemo vam odgovore na sva vaša pitanja