tehnologija skyactiv

posvećena tebi, vozaču

per­formanse i učinkovitost bez kom­prom­isa

Naši inženjeri znaju da je učinkovitost goriva jednako važna kao i performanse. Zato su osmislili inovativni novi način razvoja naših motora kako biste se mogli opustiti i usredotočiti na čisti užitak u vožnji. Svaki je element automobila ponovo dizajniran radi poboljšanja učinkovitosti i povećanja dinamike. To nazivamo tehnologijom SKYACTIV.

arhitektura vozila skyactiv

Između ljudskog tijela i automobila postoje sličnosti: Objema je potrebna jaka i okretna baza s profinjenom i funkcionalnom unutrašnjosti.

tehnologija motora visoke preciznosti

Čišći, učinkovitiji i snažniji. Naši inženjeri izradili su dizelske i benzinske motore Skyactiv koji crpe najbolje performanse iz svake kapi goriva.

neodoljiv, odzivni prenos

Bez obzira volite li ručni ili automatski prenos, naši napredni prenosi omogućit će vam maksimalan nadzor. Impresionirat će vas glatkim promjenama stepeni prenosa u djeliću sekunde i preciznim rukovanjem. 

skyactiv-x

Slovo X u nazivu Skyactiv-X označava tačku spajanja motora Skyactiv-G i Skyactiv-D. Benzinski motor Skyactiv-X nove generacije revolucionarni je pogonski agregat koja ima potrošnju goriva, okretni moment i inicijalni odziv svojstvene dizelskom motoru, uz "ljubav" prema visokim brojevima obrtaja svojstvenu benzinskim motorima.

otkrijte više
mazda m hibrid

Tehnologija Mazda M Hybrid omogućava uglađenu vožnju i smanjuje potrošnju goriva regeneracijom energije prikupljene tokom usporavanja i njenom upotrebom za napajanje električnih uređaja u vozilu. Mazda M Hybrid dio je serijske opreme na modelima Mazda3 i Mazda CX-30 s benzinskim motorima, uključujući vozila s motorima Skyactiv-X.

otkrijte više
benzinski motor skyactiv-g

Benzinski motori Skyactiv-G imaju visok omjer kompresije i posebne geometrijske karakteristike komore za sagorijevanje, a to je temelj za izuzetno učinkovito i čisto sagorijevanje. Benzinski motori Skyactiv-G učinkovitiji su nego ikad prije dok se proizvodi vrlo mala količina štetnih emisija.

otkrijte više
dizel motor skyactiv-d

Dizelski motori Skyactiv-D s izuzetno malim omjerom kompresije ubrajaju se među najučinkovitije motore dostupne na tržištu, posebno u stvarnim uvjetima vožnje. Uz manju količinu emisija, najnovija tehnologija poboljšava i odzivnost te proizvodi manje buke.

otkrijte više
revolucionaran benzinski motor

skyactiv-x

Do 20 % niža potrošnja i 10 do 30 % više obrtnog momenta. Skyactiv-X prvi je serijski benzinski motor s kompresionim paljenjem kontroliranim svećicom (SPCCI) koji spaja najbolje od dva sveta: Prednosti benzinske i dizelske tehnologije u jednom motoru s trenutnim odzivom, visokim obrtnim momentom i linearnim razvijanjem snage sve do visokih brojeva obrtaja uz nisku potrošnju goriva i vrednosti emisija.

udobnija, intuitivnija vožnja

G-Vectoring Control omogućuje precizno, tačno i odzivno upravljanje te maksimalno prianjanje tokom vožnje u krivinama, čak i kada je cesta mokra. Prelazi pri kočenju i ubrzanju neprimjetni su pa tako možete uživati u najudobnijoj vožnji.

savršeno pri­jan­jan­je u svim vre­menskim uvjetima

Obični pogon na sva četiri točka nije dovoljan. Naš pogon na sva četiri točka i-ACTIV koristi 27 senzora za provjeru uvjeta na cesti 200 puta svake sekunde, s lakoćom izmjenjujući pogon na dva i četiri točka. Uživajte u savršenom držanju na svim površinama i u svim vremenskim prilikama te doživite onaj osjećaj Jinba Ittai – osjećaj savršenog sklada s automobilom.

i-stop

Kad se zaustavite na cesti, naš sistem i-STOP štedi gorivo tako da isključi motor. i-STOP koji savršeno sarađuje sa sistemom i-ELOOP značajno smanjuje potrošnju goriva i namješta klipove motora u optimalan položaj tako da možete ponovno pokrenuti automobil i brzo krenuti dalje.

i-stop

Kad se zaustavite na cesti, naš sistem i-STOP štedi gorivo tako da isključi ...

i-eloop

Sistem i-ELOOP skladišti energiju koja se generira tokom kočenja i kasnije je koristi za napajanje prednjih svjetala, kontrole klime, sistema ozvučenja ili druge električne opreme u automobilu. Sistem i-ELOOP nije samo jedinstven način za skladištenje energije koja se inače ne bi iskoristila, već poboljšava performanse i štedi gorivo tokom procesa.

i-eloop

Sistem i-ELOOP skladišti energiju koja se generira tokom kočenja i ....

mzd connect

MZD Connect savršen je odraz Jinba Ittai. Intuitivni sistem informiranja i zabave koji je u skladu sa zahtjevima modernog svijeta omogućuje sigurnu povezanost s cestom. Na dohvat ruke imate potpuni nadzor pa tako jednostavno i sigurno možete uputiti poziv, upotrebljavati društvene mreže, primati SMS-ove i uživati u svijetu zabave.

mzd connect

MZD Connect savršen je odraz Jinba Ittai. Intuitivni sistem informiranja...

osmišljen za uživanje u svakom izazovu

Vozite potpuno novu Mazdu CX-5 i doživite okretnost i odzivnost neuobičajenu za SUV. sistem koji predviđa, i-Activ pogon na sva četiri točka, omogućuje odlično prianjanje i sigurnost kako biste mogli uživati u svakom putovanju kamo god krenuli.

doživljaj