Dok jede u tradicionalnoj sobi Tatami , lokalac prenosi svoje znanje ostalima za stolom. „Postoji dobar morski ježinac i loš morski ježinac”, kaže smijući se. Sjedeći na podu, uzima hranu s tanjura sa svježim sashimima u malom izvornom restoranu skrivenom među zavojitim ulicama Nazea u Amami Oshimi. Njegovo poznavanje lokalne hrane moglo bi se na trenutak činiti pomalo drskim, no to je daleko od istine.

 

Lokalci u Amami Oshimi stvorili su nevjerojatno blisku vezu s bogatom gastronomskom kulturom na otoku. Suština te kulture odnosi se na neizostavnu hranu i pića s obala otoka i moja je misija postala otkriti tu pokretačku snagu koja je dio tog krepkog i toplog jela Keihan, lokalnog duha Shochu i ručno rađenog sladoleda. Riječ je o zadivljujućoj sceni za hranu na tom malom otoku u Istočnom kineskom moru.

 

 

Za početak, upravljao sam automobilom modela Mazda CX-5 u blistavoj boji Soul Red Crystal. Uz svjetlucavu vanjštinu, pogon na sva četiri kotača i nepogrešivu snagu ispod poklopca motora besprijekoran je suputnik za ovakvu avanturu. U modelu CX-5 veselo vozim zavojitim cestama otoka prebacujući brzine bez problema.

Među zelenim planinama koje se protežu prema obzoru izviru bujne mangrove šume i bijele pješčane plaže s toplom i prozirnom vodom. Takvi nevjerojatni vidici vrlo su česti diljem ruralnog dijela otoka, no ja imam jedan drugi zadatak, a to je tradicionalno djelo Amamija. Najpopularnije otočko jelo, Keihan – kombinacija jela Kei i Gohan čiji je doslovni prijevod „piletina s rižom” – jelo je od sedam sastojaka koje uključuje usitnjenu piletinu, temeljac, običnu rižu, đumbir, mladi luk, gljive shiitake i sušene morske alge. To je svestrano jelo koje je moguće prilagoditi svačijem ukusu, no tradicionalna metoda serviranja jela uključuje prikupljanje tih sastojaka i prelijevanje temeljcem dok se potpuno ne prekriju. Riječ je o slanom jelom, no ne preslanom i obično se jede srčući u društvu prijatelja.

 

„Ne postoji ništa nalik tome”, izjavljuje Yuichiro Hisakura, vlasnik popularnog restorana Keihan Hisakura, koji u svojim jelima često upotrebljava sušene naranče komikan. „Svi ga vole”, govori dok objašnjava da jelo ima i vrlo veliku kulturološku važnost. „Školska djeca mogu učiti o lokalnim sastojcima i kulturi” uz jelo Keihan, Hisakura objašnjava.

 

Ta kulturološka veza proteže se i van Hisakurove kuhinje. Zahvaljujući svom bogatom okruženju, Amami Oshima može pokriti sve potrebe za šećerom (Sa), soli (Shi), octom (Su), sojinim umakom (Se), misom (So), objašnjava Kasuke Oguri, moj lokalni vodič. Čak i otrovno voće Cycad, nazubljeni izdanci stabala Sotetsu, moguće je skuhati kako bi se napravilo brašno koje se upotrebljava u jelu s misom i udon rezancima: dva popularna sastojka na otoku. Sotetsu palme česti su prizor na otoku. Prebacujem se u sportski način rada u modelu CX-5 i glatko se penjem brdima koja su prekrivena drvećem.

OMILJENO ODREDIŠTE ZA OBITELJ

Sada šezdesetogodišnjak, Ei Ryo vratio se u svoje rodno mjesto, Amami Oshimu, nakon što je 15 godina živio u Osaki. U potrazi za japanskim crnim pagarom u Tatsugi, to mjesto postalo je omiljeno odredište obitelji otkad mu je svekar pokazao taj nestvarni kutak. Ribu planira upotrijebiti za Karaage, a manju ribu pirjati u sojinom umaku.

ŠARENI I UKUSNI SLADOLEDI

Dva prijatelja koja rade zajedno, Hikari Yamaguchi i Izumi Akiyama beru latice leptir-graška koje će upotrijebiti u sladoledu i biljnim čajevima u svom objektu Tropica Amami. Lokalno omiljeno odredište specijalizirano je za šarene i ukusne sladolede kojima se stvara i pozitivna društvena promjena kroz ekologiju i terapiju.

VJENČANJE TIJEKOM ZALASKA SUNCA

Šetajući plažom Ohame na zapadnoj obali Amami Oshime, nedavno vjenčani Shinji Onishi i Anna Onishi slave svoje vjenčanje sa svojim obiteljima tijekom zalaska sunca. Dok stoje ispod Gajumaru drveta i nose tradicionalno svadbeno ruho iz Amami Oshime, Anna objašnjava da je svoj kimono naslijedila od svoje majke, a Shinji svoje odijelo svog punca.

Tijekom vrućeg dana na tropskom otoku, čak i najintrovertiraniji avanturist ne može odoljeti iskušenju osvježavajuće kuglice sladoleda. Putem ugrađenog navigacijskog sustava modela CX-5 pronalazim put do lokalnog omiljenog mjesta Tropica Amami. Okružen farmama na kojima se uzgajaju pitaje, leptir-grašak i limunska trava, objekt Tomotsugija Tanake postao je dobro poznat po svom čudesnom, šarenom sladoledu koji sadrži 50 % voća.

 

Najnoviji okusi njegovog sladoleda uključuju slatki krumpir Tanegashima, koji Tanaka upotrebljava jer pomalo podsjeća na kesten, nešto poput kolača Mont Blanc, i mješavinu paprene metvice s leptir-graškom. „Okus slatkog krumpira doista se može osjetiti uz mlijeko”, govori uzbuđeno objašnjavajući da su lokalni sastojci neophodni zbog svog okusa i izgleda.

 

 

Međutim, jedan je od najpoznatijih izvoznih proizvoda Amami Oshime Shōchū. Blagog i bogatog okusa, često je poslužen s limunovim sokom, ledom i mineralnom vodom. To je bistro alkoholno piće od riže sa sladom i lokalne šećerne trske kuhane na pari. Nakon što parkiram svoj CX-5, a lokalci se pritom dive „prekrasnoj” boji Soul Red Crystal, Niroyuki Kawasaki zaželi mi dobrodošlicu u pivovaru Yayoi Shōchū blizu Nazea.

 

 

Proizvedeno od lokalne šećerne trske koja se uzgaja tek nekoliko kilometara dalje, Shōchū ima važnu ulogu, kao piće i kao autentični doživljaj jela. „Važno je kombinirati hranu i piće”, govori Kawasaki dok hodamo među desecima bačvi s pićem Shōchū, spremnima za slanje diljem svijeta. „Nije riječ samo o uživanju u piću, već u njegovom uživanju uz jelo.”

Nema jela koje bi bolje odražavalo scenu hrane u Amami Oshimi od pladnja s mangrovim rakom u objektu Mangrove Cha-Ya. Dok se vani začuje tropski pljusak, gledam kako kiša prekriva mangrovu šumu Amami Oshime i naručujem specijalitet restorana Cha-Ya: mangrovi rak poslužen s udon rezancima, morskim algama i krepkim temeljcem za ultralokalni okus otoka.

Dok u udobnosti modela CX-5 vozim prema zračnoj luci, razmišljam o onome što je rekao lokalac u restoranu Tatami. Izgleda da je bio u pravu što je podijelio svoje znanje jer uz hranu i piće poput ovih diljem otoka nitko to ne radi bolje od Amami Oshime.

UČINKOVITOST I ZABAV­NA VOŽ­NJA U JEDNOM

 

Uz model Mazda CX-5 svako putovanje pretvara se u apsolutni užitak. Sada uz tehnologiju Mazda M Hybrid – naš sustav blagog hibrida koji zajedno s benzinskim motorom Skyactiv radi na smanjenju potrošnje goriva i emisija CO2 – učinkovitost je vaš stalan pratitelj tijekom svih vaših avantura.

 

 

 

OTKRIJTE MODEL MAZDA CX-5

UTKANA INSPIRACIJA

Otkrijte što je to što Mazdu čini jedinstvenom, ekspresivnom, individualnom robnom markom. Pripremili smo najinspirativniji sadržaj o tome što se događa u našim automobilima, kao i o tome kamo vas mogu odvesti.

Spremni za ukrcaj?

MAZDIN RJEČNIK

Znate li koje je porijeklo naziva Mazda? Jeste li ikada čuli za izraz „jinba ittai“ i zapitali se što on znači ili kako se izgovara? Upoznajte se s našim sveobuhvatnim vodičem za Mazdinu japansku terminologiju.

SAZNAJTE VIŠE
JEDINSTVEN JAPANSKI DIZAJN

Istražite razloge zbog kojih je Mazda postala poznata po legendarnom dizajnu. Naši Takumi majstori primjenjuju jezik oblika i prostora kako bi stvorili osjećaj dinamičnog pokreta.

SAZNAJTE VIŠE
PRAKTIČNOST I PERFORMANSE

Sjednite u ovaj legendarni kabriolet i odvezite se na izlet na vanjske Hebride. To je priča o okretnosti, prekrasnim vizurama i neočekivanim rješenjima.

SAZNAJTE VIŠE
UPOZNAJTE TVORCE

Mazde CX-5 ne bi bilo bez dizajnera. Dana im je sloboda da slijede svoju inspiraciju kako bi Mazdinu viziju i filozofiju pretvorili u najprodavaniji SUV.

SAZNAJTE VIŠE
Evolucija ikone

Stvaranje legende: saznajte što je bilo potrebno kako bi Mazda CX-5 postala jednim od najprodavanijih SUV-ova u svom razredu.

SAZNAJTE VIŠE
NAJBOLJE VOŽNJE NA SVIJETU

Pridružite se Mazdi na uzbudljivim putovanjima uz norveške fjordove, portugalskom obalom i kroz japanske planine.

SAZNAJTE VIŠE